Wednesday, 24. April 2024
 
   
 



S premišljeno osvetlitvijo Casa 6 ponoči zažari. Na večnamenski verandi lahko ob kakršnemkoli vremenu, zaščiteni pred soncem in dežjem, zleknjeni na udobnih Gervasoni Gray 01 uživate ob hladni pijači.



Ko so na obeh straneh stanovanjskega prostora odprte do stropa segajoče drsne stene se z naravo zlijete v eno. Osrednji del dnevnega prostora zaznamuje metrski kavč Cine iz studia Decameron Design.



Stoli mojstra stare šole Sergia Rodriguesa so v duhu 60. let. Anatomsko oblikovani stoli Diz Chair iz ClassiCona (na sredini) skupaj s kubistično mizo Low Table iz Vitre in navidezno lebdečo klubsko mizico iz Studia Kogan vabijo k nepozabnemu sproščanju. Črne kovinske viseče luči Beat Light Tall znamke Flos v jedilnici ustvarijo prijetno svetlobno vzdušje. Na elegantnih Oscar Chair stolih iz hiše LinBrasil se rade volje usedete za elegantno mizo, ki je delo Marcia Kogana.



Strešna terasa predstavlja izvrsten prostor za umik pred svetom, s fantastičnim razgledom na pisan vrvež okoliške mestne pokrajine Sao Paula.



Rahlo povezane late iz južnoameriške orehovine (freijo) dajejo veliko sence, hkrati pa v hiši dovoljujejo zadostno kroženje zraka. Nežni leseni elementi tvorijo tudi lep kontrast težkim betonskim konstrukcijam in grobim stenam iz kamna, hkrati pa z igro senc in svetlobe ter odprtih in zaprtih prostorov ustvarijo živo fasadno strukturo.



Mole Chair - sanje vsakega retro navdušenca. Skulpturno, organsko pohištvo slavnega brazilskega oblikovalca Sergia Rodriguesa v prostorih brazilskega domovanja ne umanjka. Rodrigues je desetletja veljal za utelešenje južnoameriškega oblikovanja pohištva, ki v svojih delih občutek 60. let postavlja v kategorijo »večno«.

Razkošna vila Casa 6 vabi na časovno potovanje in skok v Brazilijo iz 60. let. Arhitekt Marcio Kogan jo je zasnoval kot elegantno in asketsko, klasično sodobno, mehko in skulpturno, kot je dizajn 60. let. Oaza miru v središču mestnega vrveža v Sao Paulu.

 

 

 

Tuja zgodba: H.O.M.E. Slovenija 11/10

 

 

 

 

"Sao Paulo je najgrše, najbolj umazano, nasilno in kaotično mesto na svetu. Na nek svojsten način je tudi senzacionalno in sijoče, polno fantastične vitalnosti in energije, bolj kot katerokoli drugo mesto. Navedeni preplet mu daje edinstveno in strastno osebnost," je svoje domače mesto, 18-milijonsko metropolo na jugovzhodu Brazilije Sao Paulo, opisal arhitekt Marcio Kogan.

 

 

Na sredi te pisane urbane gonje mestna vila Casa 6, najnovejši projekt brazilskega arhitekta, tako predstavlja oazo miru, kjer hitro pozabite na vrvež mestnega vsakdana. Za visokimi kamnitimi stenami je v razkošnem domu na 890 kvadratnih metrih ponovno zaživel duh preteklosti. "Navdušen sem nad brazilskim modernizmom, ki se je začel v 30. letih. Arhitekti, kot sta Lucio Costa (glavni načrt Brasilie) ali Oscar Niemeyer (vladna četrt Brasilie), so ustvarili senzacionalno življenjsko delo. Moje stavbe na določen način povzemajo te čarobne trenutke arhitekturne ustvarjalne preteklosti," Kogan opisuje svojo arhitekturno govorico, ki so jo navdahnili stari mojstri in jasne linije modernizma ter kontrastni program mehkih oblik iz 60. let.

 

Lastnik vile Casa 6 je arhitekta naslovil z dokaj posebno željo: veliko pokrito teraso. Kogan je zaradi tega celotno stavbo, sestavljeno iz dveh prekrivajočih se kvadrov, razporedil v obliki črke L. Večnamensko področje terase tako pred vetrom in soncem ščiti izstopajoči betonski kvader. Družabno življenje družine se zato lahko na tem prijetnem prostoru odvija kadarkoli. Jedi lahko pripravljajo v zunanji kuhinji, medtem ko otroci čofotajo v bazenu, ki se razteza vzdolž terase. Velikanska jedilna miza nudi dovolj prostora za veselo gurmansko druženje s številnimi gosti. Na udobnih foteljih je srkanje caipirinhe prijetno doživetje, ki ga dopolnjuje pogled na zeleno lesketajočo se vodno površino razkošnega tropskega vrta, ki ob tem zagotavlja tudi prijetno mikroklimo.

 

 

Ob slabem vremenu se družina umakne v notranje prostore, umeščene v razvlečen enoetažni betonski kvader, ki se terasi priključuje pravokotno. V odprti prostorski zasnovi se kuhinja, predsoba in dnevna soba z velikanskim salonskim ter jedilnim prostorom zlijejo iz prostora v prostor. Arhitektova filozofija odprtosti prostorov se artikulira skozi celotno domovanje. Če na obeh straneh dnevne sobe odpremo do stropa segajoči kovinski drsni steni, se zunanji in notranji prostor prepleteta v ogromni zračni življenjski prostor. Če je pritlični betonski del povsem namenjen zabavi, se v lebdečem, dvonadstropnem kvadru nahajajo zasebni prostori družinskih članov.

 

 

Nad teraso se eden za drugim zvrstijo spalni prostori za goste in otroke. Vsaka izmed spalnic pa ima svoje lastno kraljestvo: predsobo z dovolj prostora za oblačila, kopalnico s kopalno kadjo in prostorno spalnico z računalniškim delovnim kotičkom. Širok hodnik, ki hkrati služi kot dobro založena knjižnica, vabi k prebiranju in listanju knjig. Slednji vodi tudi do ločenih prostorov staršev, ki imajo poleg razkošnega spalnega prostora in velike omare tudi prostorne sanitarije. Če se iz drugega nadstropja povzpnete v tretjega, tam odkrijete majhen večnamenski dnevni prostor, ki ga obkroža velika strešna terasa. Slednja predstavlja izvrsten prostor za umik pred svetom, s fantastičnim razgledom na pisan vrvež okoliške mestne pokrajine Sao Paula.

 

 

Po delu še na hitro skočite v fitnes? Ne boste verjeli, a ta luksuzna vila omogoča tudi to.

Osrednjo stavbo in manjšo, namenjeno domači pisarni, ločuje ozko notranje dvorišče. Če ste utrujeni in napeti, je poleg delovnega prostora umeščena še fitnes soba, ki poskrbi za potrebno sprostitev.

Celostenska okna, ki se prav tako lahko do konca odprejo na dvorišče, v notranje prostore prepuščajo veliko svetlobe.

 

 

Da se sobe v tropskem poletju ne pregrejejo, poskrbijo ozke, ohlapno povezane ali prepletene late iz južnoameriške orehovine, ki so namenjene tudi zaščiti pred soncem. Zvite povsem do konca, nudijo dovolj sence in hkrati omogočajo dober pretok zraka po vseh prostorih. Nežni leseni elementi tvorijo tudi lep kontrast težkim betonskim konstrukcijam in grobim stenam iz kamna, hkrati pa z igro senc in svetlobe ter odprtih in zaprtih prostorov ustvarijo živo fasadno strukturo.

 

 

Sanje vsakega retro navdušenca: skulpturno, organsko pohištvo slavnega brazilskega oblikovalca Sergia Rodriguesa, ki v prostorih brazilskega domovanja ne umanjka. Rodrigues je desetletja veljal za utelešenje južnoameriškega oblikovanja pohištva, ki v svojih delih občutek 60. let postavlja v kategorijo »večno«. Dizajnerski klasiki, kot sta Mole Chair ali anatomsko oblikovani Oscar Chair, tvorijo elegantno mešanico stilov s pohištvenimi zasnovami Studia Kogan.

 

 

Z mislijo na tradicionalno brazilsko arhitekturo se v notranjih prostorih kamen in les prepletata s sodobnimi materiali, kot sta kovina in beton. Hladen goli beton se sooča s toplim tropskim lesom, kot sta cumaru (brazilska tikovina) in freijo (južnoameriška orehovina), grobe stene iz moledo kamna pa se srečajo z gladkim peščenjakom. Zanimiva zmes materialov, ki usklajuje bež in rjave tone, se na koncu združi v mirno in harmonično kompozicijo.

 

 

Casa 6, družinsko in uživaško naravnano domovanje, je odličen poklon oblikovalskemu duhu 60. let, ki vas začara s preprostostjo, premišljenostjo in eleganco.