Wednesday, 24. April 2024
 
   
 

 

 

Stare zaprašene knjižnice obstajajo samo še v romanih. Sodobne knjižne police pišejo novo zgodovino dizajna - in krepijo veselje do branja.


 

DOBRO JE VEDETI

 

Josef Weinhofer je lastnik podjetja Weinhofer Möbel & Design, ki s svojimi razstavnimi prostori v St. Pöltnu in Kremsu ni specializiran le na knjižne police, ampak predstavlja celotno stanovanjsko opremo.

 

Kaj jih odlikuje:

Nove police so preproste in se tako dobro ujemajo s sodobno arhitekturo.

 

Kakšne naj bodo:

Dobra knjižna polica je iz materiala visoke kakovosti. Ni tako zelo pomembno, ali so to police iz lahkih materialov s strukturo satovja, ki imajo odlično nosilnost, ali najboljše iverke in panelke. Če so uporabljene cenene plošče, police sčasoma zgubijo svojo stabilnost in se upognejo.

 

Katerim smernicam sledijo:

O materialu in barvi knjižnih polic ne odločajo smernice, ampak oprema konkretnega stanovanja. K temnim lesenim tlom dobro pristajajo svetlo lakirane police. Tla iz (umetnih) kamnin harmonirajo z modeli iz temnega lesa, kot je oreh.

 

Kaj lahko pričakujemo od njih?

Vsekakor to, da jih povsem obložimo s knjigami, ne da bi to obremenjenost tudi optično opazilli. Praktična je tudi višinska nastavljivost posameznih polic.

 

Kako prepoznamo njihovo kakovost:

Kvaliteta knjižnih polic se najpogosteje pokaže šele po nekaj letih, če model še vedno stoji tako kot prvi dan, če police niso ukrivljene in je konstrukcija ostala stabilna. Zato nakup temelji tudi za zaupanju med prodajalcem in kupcem.

 

Več v reviji H.O.M.E. 04-05/08



Serija "Mex", Cassina


 

 

 

Cassina 

 

Elegantna

 

Serija "Mex" oblikovalca Piera Lissonija ne vključuje le oblazinjenega pohištva in miz, temveč tudi fiksne sisteme polic. So iz hrastovine, temno prebarvane ali lakirane svetleče belo ali sivo.

 



Polica "Sake", Ligne Roset


 

 

Ligne Roset

 

Mladostna.

 

Pascal Mourgue je prosto stoječo polico "Sake" oblikoval posebej za mlade. Kljub krhki optiki pa je po zaslugi okrepljenih polic in nosilcev iz masivnega lesa sistem zelo stabilen.

 

 



"Mondovisione", Tonelli


 

 

Tonelli

 

Steklena.

 

Giovanni Garattoni je zaslužen za design modela "Mondovisione", ki se pritrdi na steno. Steklene površine novega modela so različno široke in dolge. Razgibana struktura.

 



"Rubik", Emmebi


Emmebi

 

Spremenljive.

 

Ozko polico "Rubik" je oblikoval Carlo Cumini in jo lahko polnimo z obeh strani. Elemente lahko sedemkrat nadgradimo, tako da model lahko po mili volji spreminjamo.

 

 



"Shift", B&B Italia

 

 

 

B&B Italia

 

Polna sprememb.

 

Odprt prostor za shranjevanje in skriti predeli se izmenjujejo pri modelu "Shift". Patricia Urquiola je odgovorna za dinamični design te knjižne police. Na voljo v različnih dolžinah in barvah. Razgibano, praktično.