Friday, 29. March 2024
 
   
 

 

Senegalski poslovnež je ob Ženevskem jezeru ravnokar zgradil svoje tretje domovanje. Prijatelji iz arhitekturnega biroja SAOTA so zanj ustvarili vznemirljiv delček Afrike.

 

 



 

Fotografije: Saota arhitekti

 

 



Bivati in delati ob Ženevskem jezeru. Južnoafriški podjetnik je v hiši že od začetka aktiven tudi poslovno.




Glavna stavba in prizidek sta povezana s pisarno in podzemno s kinom, wellness prostori in avditorijem.




Iz postelje Moore iz podjetja Minotti in naslonjača Lofty iz MDF Italia se pogled preko terase z bazenom odpira vse do Ženevskega jezera.






Na hodniku hiše stoji konj oz. svetilka Horse Lamp znamke Moooi. Zunanji črni steber, ki postopno preide v strop, simbolizira sedenje pod varovalnimi drevesnimi krošnjami.

Hiša v Ženevi je za arhitekta Stefana Antonia že šesti projekt, ki ga je zasnoval za svojo senegalsko stranko. Njuno sodelovanje je nenavadno iz več razlogov. Že investitor je vse kaj drugega kot vsakdanji. Prvi milijon dolarjev je Afričan zaslužil s telekomunikacijami, pri starosti 23 let. Iznajdljivi poslovnež se je s svežimi poslovnimi idejami in poseganjem v različne dejavnosti razširil po celem svetu, tako delovno kot bivanjsko. V arhitekturnem biroju Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects, skrajšano SAOTA, so mu v Cape Townu najprej naredili stanovanje, nato hišo. Temu je sledilo stanovanje v Parizu, hotel in nakupovalno središče Sea Plaza v Dakarju in počitniško središče v Senegalu.

 

Ko je podjetnik v Ženevi odprl banko, je tam potreboval tudi domovanje. Zanj je našel slikovito zemljišče neposredno ob Ženevskem jezeru s pogledom na 140 m visok vodomet Jet d'Eau, eno izmed največjih znamenitosti mesta, in za projekt ponovno najel biro SAOTA. »Dokler zanj razvijamo vznemirljive ideje, smo med arhitekti njegova prva izbira,« pravi Antoni.

 




Zunanje pohištvo ob bazenu in na terasi je delo oblikovalke Paole Lenti.

Sow Geneva je vznemirljiv projekt. Ime hiše je enako družinskemu imenu lastnika, čigar zahteva je bila, da se v njej povežeta bivanje in delo. V biroju SAOTA so nalogo rešili z dvema različnima stavbama: glavno hišo in prizidkom, ki je s hišo povezan s konferenčno sobo in pisarno. Pod zemljo se skrivajo še kino, wellness, avditorij in garaže za osem avtomobilov.

 

Glavno stavbo opredeljujejo zaobljene kvadratne in trikotne oblike, ki v obliki črke L tvorijo zasebne prostore. V dvonadstropni dnevni sobi se v smeri jedilnice, kuhinje in spalnice vije steklena fasada. S cilindrično oblikovanim steklenim dvigalom se iz spodnje etaže dvignete do predsobe in kopalnic v zgornjem nadstropju.

 

Biro iz Cape Towna je k Ženevskemu jezeru prinesel celo delček domovine. »Za Afričane je ravna streha pomembnejša kot navpične stene. To je vse, kar potrebujemo,« razlaga Greg Truen. Ker arhitekti zaradi evropskega vremena seveda ne smejo pozabiti na stene, so jih v veliki meri naredili iz stekla in tako vsaj optično zminimalizirali mejo med zunanjostjo in notranjimi prostori. V dvonadstropni dnevni sobi je še več povezav z Afriko. »Drevo je simbol naše celine. V preteklosti ste pod drevesno krošnjo našli zatočišče in zaščito pred soncem. V senci dreves je potekal celo pouk,« pripoveduje Antoni.

 



Pod »drevesno krošnjo« oz. črnim stropom, ki se na terasi združi s tlemi, se lahko usedete na kavč Arne iz B&B Italia, na črne usnjene naslonjače GT iz OKHA in za ovalno mizo Huber znamke Minotti.

Črni strop v dnevni sobi, ki se za stekleno fasado pne preko terase in se nato združi s tlemi preko veznega stebra, spominja na zatočišče drevesa. Tudi edina masivna stena v prostoru skriva afriško navezo, saj so v kamnu nakazani in stilizirani vzorci tradicionalnih južnoafriških tkanin. »Notranjosti nismo hoteli narediti preveč afriške, čeprav bi ravno to prineslo določeno dinamiko v švicarsko hišo. Kot so na primer na Picassa vplivali elementi afriške umetnosti, še posebej kipi, in je tako iz navdiha nastala moderna umetnost,« pravi Antoni.

 

Razen serije ročno izdelanih vaz v notranjosti skoraj ni očitnih namigov na afriško celino. Antoni pojasnjuje: »Lahko bi rekli, da imamo zelo evrocentrično razumevanje estetike.« Tako se je v notranjosti skoraj znašlo samo mednarodno priznano italijansko oblikovalsko pohištvo. K temu so dodali še kos, ki si ga je na skoraj 1.700 kvadratnih metrih površine mogoče privoščiti: svetlika Horse Lamp švedskega oblikovalskega kvarteta Front za znamko Moooi. Svetilka ima obliko konja v naravni velikosti, s senčnikom na glavi. Mere običajne dnevne sobe bi stežka sprejele takšnega štirinožca, hiša Sow Geneva pa se zdi kot ustvarjena za to. Prepletanje zunanjosti in notranjosti, izmenjavanje masivnih sten in prozornega stekla ter neposredna prisotnost narave v dnevni sobi ustvarjajo skorajda naravni življenjski prostor za takšen artefakt.

 

In kako poteka delo, če se načrtuje v Cape Townu, gradi pa skoraj 9.000 km stran? V biroju SAOTA so za izvajalca najeli švicarski arhitekturni biro SRA Kössler & Morel. Če so bile potrebne spremembe zunanjega videza, so takoj obvestili biro SAOTA

in čakali na odločitev. Pri tehničnih spremembah, ki niso vplivale na estetiko, pa so imeli Švicarji proste roke. Dnevno so opravili več telefonskih klicev in petkrat so Južnoafričani prišli na ogled gradbišča. »Sodelovanje je potekalo brez zapletov in v prijateljskem duhu,« pravi Antoni.

 

V brioju SAOTA pa bodo že kmalu morali iskati nove sodelavce po svetu, saj poslovnež že načrtuje nove hiše. Ravnokar so dokončali novo stanovanjsko hišo v Mermozu v Senegalu, naslednja je že v načrtovalni fazi – kje bo stala, nam še niso izdali. »Opravka imamo z investitorjem, ki ga arhitektura in dizajn zelo zanimata. Lastna sredstva porabi za to, da izživi svoje želje,« razlaga Antoni. Arhitekt je naravnost navdušen nad tem, kako si njegova stranka poskuša popestriti življenje s številnimi stanovanjskimi objekti in si kot zasebnik ustvarja zavidljivo nepremičninsko premoženje. In glede na to, da je star dobrih 40 let, lahko pričakujemo še marsikaj več. Stefan Antoni se je očitno nalezel investitorjevega navdušenja nad privilegijem, da lahko vse uresniči. Kar niti najmanj ne preseneča, saj je do nadaljnjega zadolžen za realizacijo vseh njegovih želja.

 

 

Besedilo Sandra Piske