Friday, 19. April 2024
 
   
 




Apartma z glavno spalnico na 13. nadstropju se po celotni dolžini odpira v smeri obširne travnate površine. Na strešnem vrtu so krajinski arhitekti iz podjetja Abacus ustvarili meditativno vzdušje.




Stebri iz sivega zrcalnega stekla in stena pri vhodu se medsebojno obstreljujejo
z odsevi in teatraličnostjo.




Kopalnica ob glavni spalnici je opremljena s savno, velikim garderobnim prostorom ter z dvema umivalnikoma s črno satiniranima armaturama.


Besedilo

Sandra Piske

 

Foto

Saota architects

 


Trinadstropni luksuz na vrhu elegantne stanovanjske stavbe Sandhurst Towers v Johannesburgu povezuje notranjost z zunanjostjo in zviška gleda na urbano stičišče Južne Afrike.

 

 



Osrednji kos pohištva v spalnici, ki se nadaljuje na teraso, je postelja Float. Skupaj z nočnimi lučkami Rayon Table Lamps, kavčem Artists, kavno mizico Mondo, mizo London in stoli Oscar Dining Chairs prihaja iz OKHA Interiors.



Streha nad teraso deluje kot drevesna krošnja in podaljšuje bivanjski del v zunanjost. Pod zaščito »drevesa« se nahajajo masivna tikova miza in stoli Forum. Skulptura je delo Dylana Lewisa.


Poleti se v Johannesburgu temperatura giblje okoli 26° C in celo pozimi živo srebro redno prileze do 20° C. Zato niti ne preseneča, da je južnoafriški arhitekturni biro Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects, na kratko SAOTA, pri zasnovi trinadstropnega penthousa v nedavno dokončani stavbi Sandhurst Towers teraso začrtal kot enakovreden stanovanjski del.

 

K 1000 kvadratnim metrom velikem stanovanju spada prostorni zunanji del, ki vključuje še plavalni bazen. Dnevni prostor so arhitekti povezali s kuhinjo s pomočjo rebraste strehe v smeri bazena. Velika steklena drsna vrata, ki segajo čez celo steno, se ob lepem vremenu potisne na stran in tako nastane popolnoma odprta stranska stena. Rebrasta streha sicer ščiti pred neposrednimi sončnimi žarki, kljub temu pa prepušča nekaj sončne svetlobe. Tradicionalno mišljenje Afričanov je, da je ravna streha, ki nudi zavetje kot nekakšna drevesna krošnja, pomembnejša od navpičnih sten.

 

 



Pregradna stena Screen tako kot naslanjač Hunt, svetilka Revolve, kavna mizica Mercury in stranska mizica Ingot Hex prihaja iz podjetja OKHA Interiors.




Stranska mizica Zil, kavna mizica Random in kavč Jada prihajajo iz OKHA Interiors.

SAOTA je svojo arhitekturo navezal na prvobitnost dežele. Okolica, kjer je zgrajena ta stanovanjska stavba, nima več skoraj ničesar skupnega z arhaičnim življenjem kontinenta. Stolpi se dvigujejo nad elegantnim mestnim predelom Sandton na severu Johannesburga. Začetki segajo v leto 1969 in zato bi lahko to četrt označili kot sodobno Južno Afriko. Po koncu apartheida in uveljavitvi nove demokratične vlade leta 1994 se je priključila širšemu območju Johannesburga. Sandton je hitro napredoval v najpomembnejši poslovni center mesta in hkrati finančni center celotne države. V poznih 90. letih se je tja preselila tudi borza. Danes velja četrt za najpremožnejši predel Johannesburga.

 

Z mislijo na zgodovinsko brezpredmetnost navpičnih sten so se tudi v tem razkošnem stanovanju lotili načrtovanja, saj stanovalci živijo skorajda brez sten med prostori. Namesto tega za vidne meje poskrbijo stekleni stebri, vpete predelne stene ali s stropa viseči kamini. Oblikovalec Adam Court iz OKHA Interiors se takole spominja prvega srečanja z družino: »Razgled smo hoteli čim bolj povečati in v dnevni sobi prikazati čim več spektakularnih pogledov. Panorama naj bi se brez vidnih prehodov povezovala z notranjostjo. Načrtovali smo objekt, ki bi naj dajal občutek, kot da lebdi nad mestnimi množicami.«

 

 

 

 


Več v reviji H.O.M.E. november 2011