Friday, 26. April 2024
 
   
 




Gradbena faza: stopnišče




Gradbena faza: zaključek grobih gradbenih del



Besedilo

Lilli Hollein

 

Foto

Stefan Badegruber

 


Najprej je bilo zemljišče. Nato razburljivo načrtovanje, polno presenečenj, sprejemanj odločitev, razprtij ... vse do srečnega konca. Predstavljamo razburljivo zgodbo o gradnji hiše na Dunaju. Povrhu vsega je arhitekt za H.O.M.E. pokazal vso gradbeno dokumentacijo.

 



Philipp Tschofen iz biroja »propeler z« je ustvaril dinamično stavbo, ki ponuja prostore z razgledom in hkrati omogoča intimne kotičke. Z eternitom prevlečena fasada seva v okolico.



Gradbena faza: zastekljevanje je zaključeno

V naši zgodbi je veder gospod, oseba z idejami in cilji. Za dosego teh je pripravljen sprejeti posledice. Življenje deli z ženo, ki jo odlikuje zmožnost nadziranja stvari, hkrati pa ohranja ob tem še določeno mero sproščenosti, ki ne preseže v ravnodušnost.

Zakonca, ki sta v svojem vsakdanu vajena velikih izzivov, on je direktor oglaševalske agencije, ona je direktorica založbe, sta se lotila življenjskega podviga: gradnje hiše.

Kar se v ruralnem okolju morda zgodi na začetku nekega partnerstva, namreč gradnja hiše, se v urbanem okolju pogosto izvede nekje v zrelem obdobju zveze – bodisi med bodočimi stanovalci ali pa med investitorji in ustvarjalcem arhitekture. Če se osredotočimo na ravnokar dokončano hišo v prečudovitem predelu Dunaja, lahko kar takoj objavimo poročilo o uspehu: vsi sodelujoči so ostali prijatelji! Res je, da je bilo vmes veliko razvnetih pogovorov, kajti v zasedbi te drame v več dejanjih je umeščenih več likov, vsak pa je imel svoje ideje in močno voljo.

 

Investitor je na začetku svoje poklicne poti dokončal študij arhitekture na Dunaju in se v kasnejših letih kot uspešen oglaševalec in ustanovitelj agencije nalezel določene mere trmoglavosti, zmožnosti uveljavljanja svoje volje in nezanemarljive potrebe po popolnosti – vse lastnosti, ki jih deli s svojo partnerico. Vlogo arhitekta je v tej zgodbi odigral Philipp Tschofen iz biroja »propeller z«. Zanj bi lahko rekli, da je človek načel, vizij in z voljo, ki lahko pripelje samo do najboljših rezultatov. Poleg omenjenih so bili v zasedbi še: petnajstletni sin in občasni stanovalec; krajevni gradbeni inšpektor in gradbeni nadzornik Bernard Eder; delovodja Andi Karner in seveda še preostala druščina iz biroja »propeller z«.

 

 




Gradbena faza: notranjost knjižnice

Bistveni rekviziti: zložljiv meter, ki je neprestano spremljal investitorja in s katerim je meril tuje hiše, stranišča, hotelske sobe in podobno ter vse skupaj medsebojno primerjal. Tako dolgo, dokler ni z zložljivim metrom pri prijateljih začel sprožati salve smeha.

 

Naročnik se je projekta gradnje hiše lotil z izjemno skrbnostjo in premišljenostjo (kot je sam dodal: sina je že spočel in tudi drevo je že posadil). Parcelo je našel že leta 2003, temu je sledila faza iskanja pravega arhitekta, za katerega se je izkazal Philipp Tschofen iz biroja »propeller z«.

 


Več v reviji H.O.M.E. april-maj 2012