Thursday, 28. March 2024
 
   
 




Severna stena mansarde je namenjena shranjevanju. Tu so po meri narejene omare, ki se zaključijo s pisarniškim kotičkom.




V kopalnici se ponovi izčiščenost iz ostalih prostorov. Sanitarna keramika je znamke Catalano.



Besedilo

Špela Dovršnik

 

Foto

Bogdan Zupanc

 


Izhodišče je bila moderna modularna zasnova zunanjosti. Arhitekt Bojan Lebar jo je povezal z zračno notranjostjo, ki je v nezamenljivem dialogu z bližnjim gozdom.




Brez balkonov, nadstreškov, napuščev, frčad in prizidkov. Hiša je oblikovno izčiščena
v pravokotnik z dvokapnico, ki ravno tako ali prav zaradi tega dobro služi svojim lastnikom.




V ospredju jedilna miza Ewe z Vitrinimi stoli, ki deluje kot podaljšek kuhinjskega otoka in preostale kuhinje znamke Ewe.
Zofa v sivem odtenku je znamke Désirée. Talna obloga je beljen hrastov parket.

Na koncu novega zaselka med Vrhniko in Postojno, v neposredni bližini gozda, stoji hiša, ki s svojo modularnostjo asociira na The Doll House Nike Zupanc, s katero se je priznana oblikovalka predstavila na Milanskem tednu oblikovanja leta 2009. Istega leta je zrastla tudi pričujoča hiša, ki spominja na hiško iz pravljice Janko in Metka. V nasprotju z Grimmovo hiško, polno sladkarij, ta objekt še zdaleč ni okrancljan, očiščen je vsega štrlečega in po vsej verjetnosti ga ravno zaradi vtisa kompaktnosti povežemo z arhaičnostjo pravljične hiške.

 

Objekt vsekakor naredi vtis. Po zunanjih proporcih je sicer skladen z bližnjimi hišami, vendar je zasnovan bolj drzno, za družino z modernim življenjskim slogom.

Eternit plošče v odtenku sive povezujejo fasado in strešno kritino v eno, vmesne prekinitve se zgodijo zaradi oken. Ta so v pritličju velika, še posebej tista na južni fasadi, ki se odpira proti gozdu, v nadstropju pa so strešna okna znamke Velux manjših dimenzij, ki nekoliko spominjajo na line. »Plašč, streha in fasada so oblečeni v enak material, ki ne dopušča nikakršnih okraskov, narekoval pa je monolitno zunanjo podobo. Poudarek arhitekturne rešitve je na modularnem načrtovanju: hiša je nastajala od fasadnega plašča navznoter,« situacijo opiše snovalec projekta, arhitekt Bojan Lebar iz podjetja Moderna.

 




Hiša se z velikimi drsnimi okni in leseno teraso odpira proti sončnemu jugu in proti zeleni naravi. Vrtno pohištvo je znamke Viteo.

Zunaj nakazana skromnost glede kitenja in kolorita se nadaljuje v notranjosti: hiša je očiščena vseh nepotrebnih prostorov in pohištva. Spodnja etaža, ki je značilno odprtega tlorisa in namenjena bivanju čez dan (kuhinja, jedilnica in dnevna soba), zato morda deluje nekoliko prazno, zdi se, da šele pogled skozi ogromna okna, ki nas poveže z zeleno zunanjostjo, dodeli prostoru potreben poudarek. Poleti se z drsnim sistemom okna povsem odprejo in povezava med notranjostjo in zunanjostjo se zabriše. Stanovalci uživajo na terasi, zleknjeni na vrtnem pohištvu znamke Viteo.

 

 

 


Več v reviji H.O.M.E. april-maj 2013.