Friday, 26. April 2024
 
   
 

 

Toplejši letni čas je pred vrati, zato vam bomo postregli s svežimi pomladnimi jedmi iz naravnih sestavin.

 

 

ZLATOVČICA S HRENOM


SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

300 g filetov zlatovčice, 150 g kutine, 105 g sladkorja, 100 ml odcejenega soka jogurta,

50 g olupljenega ingverja, 100 ml sončničnega olja, 2 manjša hrena, sladkor, sol, poper

 

PRIPRAVA:

Sladkor segrejte s 30 ml vode in ga skupaj s kutino dajte v kozarec za vkuhavanje.

Kutino v pokritem kozarcu približno tri ure kuhajte v parnem kuhalniku pri 100-odstotni vlagi in 100 °C. Ingver narežite na majhne kose in ga s 100 ml sončničnega olja v zaprtem kozarcu skuhajte v parnem kuhalniku pri 100-odstotni vlagi in 100 °C. Zlatovčico narežite na osem kock, velikih 3 x 3 cm. Kutino olupite, odstranite sredico in jo narežite na majhne kose. Kutinov ragu izboljšajte z nekaj soka, ki se je izločil pri kuhanju.

 

NADALJNJA PRIPRAVA:

Hren narežite na tanke rezine in ga dobro pregnetite s sladkorjem in soljo. Jogurtovemu soku dodajte nekaj ingverjevega olja, sol in poper. Zlatovčico pribl. 8 minut dušite pri 70 °C. Hren stisnite v 8 modelčkov velikosti 3 x 3 cm. Hren v modelčkih položite na globoke krožnike, nato modelčke odstranite. Kose zlatovčice okrasite z malo kutine in jih položite na hrenove kocke. V krožnike nalijte nekaj ingverjevega soka.

 

SLADOLED IZ KOZJEGA SIRA Z JABOLKI IN GROZDJEM


SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

Sladoled iz kozjega sira: 500 g sladke smetane, 45 g beljaka, 65 g sladkorja, 120 g mladega kozjega sira

Sladkorne penice: 150 g sladkorja, 15 g glukoze, 33 ml vode, 30 g beljaka, 4 listi želatine,

15 ml jabolčne esence (pripravljene iz sveže stisnjenih jabolk)

Masleni karamel: 150 g sladkorja, 150 ml mleka, 150 ml sladke smetane, 2 jedilni žlici masla, ščepec soli, 2 jedilni žlici jogurta, 2 jabolki (elstar), 20 zelenih grozdnih jagod brez pečk, 1 čajna žlička koriandrovih semen, sladkor v prahu

 

PRIPRAVA:

Za masleni karamel karamelizirajte sladkor in ga zalijte z mlekom, dodajte sladko smetano in povrite do polovice prvotne količine. Mešanico zmešajte z maslom in dodajte nekaj soli. Jabolka narežite na četrtine in jim odstranite sredico s pečkami. Nato jih zložite v majhen lonec, tako da so obrnjena z lupino navzgor, posipajte s ščepcem sladkorja in zalijte z vodo, tako da niso povsem prekrita. Lonec dobro pokrijte in jabolka skuhajte do mehkega pri 180 °C. Kuhane kose jabolk vzemite iz lonca in jih položite v skledo. Jabolčni sok pokuhajte in spet prilijte jabolkom. Jabolka nato ohladite in narežite na kose velikosti 1,5 x 1,5 cm. Grozdje operite, položite ga na papir za peko, potresite z malo sladkorja v prahu in pribl. 3 ure kuhajte pri 65 °C. Za sladkorne penice najprej segrejte sladkor, glukozo in vodo na 127 °C, nato jo ohladite na 70 °C. Želatino 10 minut namakajte v hladni vodi, nato jo dobro iztisnite in jo skupaj z jabolčno esenco vmešajte v pripravljeni sladkorni sirup. Beljak stepite in ga vmešajte v sladkorni sirup. Penasto kremo za 4 ure postavite na hladno.

Za sladoled iz kozjega sira najprej zavrite sladko smetano. Odstavite jo s štedilnika in ji dodajte kozji sir. Zmes pretlačite skozi cedilo in mešajte, dokler se ne ohladi. Beljak v vodni kopeli stepite s sladkorjem in ohladite. Vmešajte mešanico kozjega sira in sladke smetane. Koriandrova semena 10 minut pecite v pečici pri 100 °C, da postanejo svetlo rjava. Koriander potresite z malo sladkorja v prahu in segrevajte ob mešanju, dokler se sladkor ne stopi.

Kremo iz kozjega sira zamrznite v napravi za sladoled. Med mešanjem dodajte koščke sladkornih penic. Masleni karamel segrejte ob mešanju in dodajte jogurt. Grozdje, jabolka in koriander razporedite po maslenem karamelu in postrezite.