Friday, 19. April 2024
 
   
 

Bi se radi doma počutili kot pravi kuharski mojstri? Z inovativnimi kuhinjskimi sistemi in naprednimi pripomočki je to povsem preprosto.




Kjer so vsi pripomočki pri roki, je kuhanje veliko zabavnejše.
Kuhinja Alnosatinac s frontami v mat beli barvi proizvajalca Alno, cena odvisna od sestava, ponev La Cintura di Orione, Alessi, od 55 EUR, lonec Luno, Fissler, cena po povpraševanju, mlinček za poper You, pribl. 90 EUR, klešče za testenine, pribl. 17 EUR, oboje Carl Mertens

Kuhinja je že od nekdaj priljubljen prostor. V njej lahko kuhate in hkrati nadzirate otroke med pisanjem domače naloge, iz hladilnika izmaknete kos salame in se na zabavi zberete s podobno mislečimi. V zadnjih letih je kuhinja zelo priljubljena še iz enega razloga: ženske in moški se ob misli na zadnji obisk vrhunske restavracije želijo za domačim štedilnikom preleviti v kuharske mojstre. Resničnostne televizijske oddaje, kot je Gostilna išče šefa, ljubiteljske kuharje spodbudijo k ustvarjanju svojih kuharskih mojstrovin, ki bi osupnile celo največje kuharske mojstre. Ob takšnem navdušenju nad kuhanjem se spreminja tudi kuhinja kot delovni prostor. Če veliko časa preživite za štedilnikom, se želite tam počutiti karseda domače in prijetno.

 

Tako kot v profesionalnih kuhinjah mora biti tudi v domači kuhinji poskrbljeno za funkcionalnost, zato jo je treba dobro načrtovati. S premišljeno ureditvijo kuhinje s kar najmanjšo razdaljo med elementi in delovnimi površinami prihranite veliko časa. Ne glede na to, ali je kuhinja postavljena v obliki črke L oz. U ali je opremljena s samostojnim otokom, njeni glavni elementi, torej štedilnik, hladilnik in pomivalno korito, ne smejo biti preveč oddaljeni drug od drugega. Kljub temu morate paziti, da hladilnik ne stoji zraven štedilnika, ker zaradi višje temperature porabi več energije. Hladilnika tudi ne smete postaviti zraven pomivalnega stroja, saj tudi to ni energijsko učinkovito.



Popolna svoboda na indukcijski steklokeramični kuhalni plošči EH975SZ11E: Siemensova indukcijska tehnologija omogoča uporabo celotne steklokeramične plošče.

Čeprav kuhinjski otok ne razkrije ničesar o sposobnostih kuharja, je prestižna in uporabna rešitev v vsaki kuhinji, saj zagotavlja ogromno prostora. Otok lahko kombinirate z barskimi stolčki in ga spremenite v družinsko komunikacijsko središče. Zaprta kuhinja, ki jo izmučena gospodinja zapusti po dveh urah cmarjenja pečenke, je preteklost. Odprte kuhinje, ki se zlijejo z dnevnim prostorom, so dokaz novega bivalnega koncepta in inovativnih kuhinjskih rešitev.

Na zadnjem milanskem kuhinjskem sejmu Eurocucina je podjetje bulthaup predstavilo dopolnjeno različico kuhinjske klasike b3 in znova dokazalo, da zna ujeti duh časa in urediti prostor funkcionalno ter estetsko. Nekdaj je bil nakup kuhinje enkraten dogodek, kuhinja b3 pa je organski sistem, ki ga lahko prilagajate svojim željam in potrebam. Geometrične oblike kuhinjskega programa so kot kolaž, ki ga lahko zlepite v skladu s svojimi predstavami in načinom dela. Poličke za shranjevanje začimb, predali za pribor in elementi za shranjevanje najrazličnejše posode in pripomočkov so natanko tam, kjer jih potrebujete.

 

Več v reviji H.O.M.E. junij-julij 2013

 

Fotografije Martin Mai, proizvajalci

Besedilo Sandra Piske




Kombinirana parna pečica DGC 5080 XL z notranjostjo prostornine 48 l iz plemenitega jekla in tremi nivoji vstavljanja.




Priznani proizvajalec kuhinj v okviru kuhinjskega programa SieMatic, ki ga je mogoče prilagajati željam posameznika, zagotavlja različne možnosti kombiniranja elementov, barv, lesa in materialov. Na fotografiji je kuhinja SieMatic S2, pri kateri se lotosova bela barva zlije z naravno hrastovino.





Sistem SF 10 prepriča s kombinacijo svetlega lesa in porcelana ter uporabno obliko. Letos je bil deležen tudi »posebne omembe« v okviru nemške nagrade German Design Award 2013.





V središču kuhinje Hi-Line 6 proizvajalca Dada je kuhinjski otok. S strani je obdan z odprtim regalom z LED-osvetlitvijo in ozko napo.