Friday, 19. April 2024
 
   
 

 

 

Svetilke so več kot samo pripomočki za osvetlitev prostora. H.O.M.E. predstavlja talne svetilke za različna razpoloženja, ki ustvarijo

vzdušje, primerno za vsak trenutek.

 

 

 

BESEDILO Robert Haidinger

FOTOGRAFIJE proizvajalci

 

 

 

Veliki jazzist Duke Ellington je prvič predstavil pesem Frustration na vrhuncu velike gospodarske krize v ZDA. Pesem pa zato ni slišati prav nič slabše. Morda deluje le nekoliko krhko. In malce škripavo, kot bi nekaj tonov zašlo in se izgubilo. Obenem se pesem vleče v nedogled, na kar namiguje že njen naslov. Vendar je ta dolgotrajnost kljub vsemu prijetna. Deluje kot nekakšna dobrodušna mehka sivina, ki bi se ji z veseljem predajali še naprej – najbolje na dolgo in zaspano nedeljo v februarju. Takrat je oblačno in deževno, zato z veseljem malce dlje poležimo v postelji.

Prvi podaljšek traja do pol dveh. Ura neumorno teče naprej. Zavleče se tam nekje do štirih, ko se zunaj začne mračiti. Tega si ne smemo preveč gnati k srcu. Če ob takšnih temačnih dneh prižgemo pravo svetilko, lahko že z enim vrtljajem zatemnilnika izklopimo turobna občutja zaradi sivega vremena. Stoječe svetilke turobnost preženejo z levo roko. Pa tudi s pomočjo različnih oblikovalskih in tehničnih zvijač, ki iz vsakdanjika preženejo sivino in pričarajo pravo vzdušje.

 

 

ZA RAZVEDRILO IN RAZPOLOŽENJE

Turobne pesmi, ki zasijejo ob prefinjeno zatemnjeni svetlobi stoječe svetilke. To nikakor ni eden tistih primerov, ko bi svetlobo svetilke lahko enačili s stopnjo svetlosti. Svetilka namreč prevzame nalogo ustvarjanja razpoloženja, okrepi nežne svetlobne odtenke in tako napoji s svetlobo posamezne dele prostorov.

Tega se zavedajo tudi oblikovalci svetil, katerih izdelki že dalj časa niso več samo predmeti za razsvetljavo, temveč nekakšni kompleti orodja za spremenljiva razpoloženja, ki danes zahtevajo več svetlobe, jutri pa spet manj. Enkrat izkoristimo vso svetilno moč svetilk, drugič z njimi osredotočeno osvetlimo določeno mesto, kot nam to posredno narekuje videz minimalističnih modelov. Sodobne svetilke prevzamejo naša občutja, jih poudarijo in ponesejo naprej. Denimo svetilka, ki dnevno sobo kot mesec napolni s prijetno melanholično svetlobo, ali svetilka s kristalno bleščečimi drobci, ki poplesujejo po stenah in pripovedujejo zgodbo o veselem vzdušju na zabavi. Svetilke lahko ustvarijo meditativne kotičke s hipnotičnim in psihedeličnim učinkom. Ali pa nastopajo kot minimalistično okrnjen približek tiste zgoščene hladnosti, ki do potankosti izžareva njihov trezen oblikovalski značaj.

 

 

Več v reviji H.O.M.E. februar-marec 2013



LZF Lamps, 1.194 EUR

Mini Mikado

 

 

Miguel Herranz si je za naša stanovanja zamislil precej razgibano svetilno telo. Material: trakovi iz umetnega lesa.

 

 




Baxter, 2.598 EUR

ABATJOUR

 

 

Zdi se, kot bi vrv visela s senčnika. V resnici je zavozlana vrv trdno stojalo za lahkoten senčnik.

 


YAHOO

 

 

Zaguga se lahko vsak sam. Ni pa vsako guganje enako razburljivo – svetilka v obliki gugalnega konjička je primeren spremljevalec za velike in majhne otroke.

 



Karman, 384 EUR




Artemide, od 788,32 EUR

COSMIC LEAF

 

 

Svetloba, ki daje krila: svetilka jo s pretanjenim občutkom razprši po prostoru.

 


INOUT

 

 

Polietilen v kombinaciji z učinkovito osvetlitvijo. Svetilka je primerna tudi za uporabo na prostem.

 

 

 



Metalarte, od 771,60 EUR