Tuesday, 23. April 2024
 
   
 

 

 

Ostanite v stiku: predstavljamo deset tabličnih računalnikov, s katerimi mobilnost dobi povsem nov pomen.

 

 

 

REDAKCIJA Jürgen Rumpler, Marie-Christine Romirer

FOTOGRAFIJE proizvajalci

 

 


DOBRO JE VEDETI

H.O.M.E. razkriva, na kaj morate biti pozorni pri izbiri tabličnega računalnika.

 

Naprave

Zmogljivost procesorja in velikost delovnega pomnilnika še nista zanesljiva pokazatelja kakovosti naprave. Več povesta vzdržljivost baterije in kakovost zaslona. Vzdržljivost baterije je lahko precej različna. Če menite, da vgrajeni pomnilnik ne bo zadostoval, morate paziti, da ima naprava režo za SD-kartice. Nekateri proizvajalci svojim tablicam priložijo tudi tipkovnico, v osnovnem kompletu ali kot dodatno opremo, s čimer naj bi se izognili slabostim zaslona na dotik.

 

Programska oprema

Na trgu so trije ponudniki operacijskih sistemov. Apple že leta stavi na svoj operacijski sistem iOS. Nekateri uporabljajo Googlov Android, drugi pa se navdušujejo nad operacijskim sistemom podjetja Microsoft. Za razliko od drugih Android ponuja odprtokodni operacijski sistem, kar je prednost za napredne uporabnike in neodvisne razvijalce aplikacij. Vsi proizvajalci imajo svoje trgovine, kjer lahko kupite in naložite dodatne aplikacije. Googlov Play Store in Applov App Store ponujata več kot 700.000 različnih aplikacij. Microsoft v svoji trgovini precej zaostaja pri dodatni opremi za operacijski sistem Windows 8, vendar se ponudba hitro povečuje.

 




Microsoft, od 479 EUR



 

Surface RT, Microsoft

 

Gigant med proizvajalci programske opreme se je podal med proizvajalce naprav in predstavil svojo prvo tablico s posebej tanko tipkovnico.

 



Sony, 429 EUR


 

XPeria Tablet S, Sony

 

Če odmislimo nenavadno obliko, naprava prepriča z vodotesnim zaslonom in IR-vmesnikom za hiter brezžični prenos podatkov.



Apple, od 499 EUR



Ipad, Apple

 

Podjetje Apple je kot pionir na področju tabličnih računalnikov na trgu predstavil že četrto generacijo iPad-a. Najpomembnejša novost sta večja zmogljivost procesorja ter zaslon Retina.



Samsung, od 599 EUR



 

Galaxy Note 10.1, Samsung

 

Samsung se od ostalih proizvajalcev razlikuje po priročnem pisalu S-pen, ki omogoča preprosto uporabo aplikacij.



Lenovo, od 299 EUR

Idea Tab A2109, Lenovo

 

Naprava z 9-inčnim zaslonom je dobra alternativa za vse, ki niso zadovoljni z velikostjo običajnih tablic.