Friday, 26. April 2024
 
   
 

 

Bolj ko nas greje ljubezen, hladnejše jedi pripravljamo. Predstavljamo vam osem hitro pripravljenih in okusnih predjedi z vsega sveta. Tako boste v kuhinji preživeli manj časa in imeli po večerji dovolj časa za vroče objeme.

 

 

SOLATA UCHI


SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

500 g solate iz morskih alg (zamrznjene solate bio chuka wakame), 100 g svežin zelenih sojinih zrn (edamame), majhna rumena bučka, 2 jedilni žlici praženega črnega sezama

 

PRIPRAVA:

Solato iz morskih alg pustite, da se počasi odtali v hladilniku. Sojino zrnje dobro operite in ga natrite s soljo. V vodo stresite pol čajne žličke soli in jo zavrite. Dodajte sojino zrnje in ga kuhajte približno 6 minut. Kuhano sojo na hitro ohladite z mrzlo vodo. V drugem loncu zavrite enako količino vode in soli. Bučko narežite na trakove in jo na hitro blanširajte.

 

POSTREŽBA:

Solato iz morskih alg premešajte s sojo in jo naložite na krožnik. Bučkine trakove zvijte v cvetove in z njimi okrasite solato, ki jo na koncu potresite s praženim sezamom.

 

AVOKADO S KISLO SMETANO, KOPROM IN POSTRVJIM KAVIARJEM


SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

zrel avokado, lonček kisle smetane, bio limona, 100 g postrvjega kaviarja, 2–3 vejice kopra, 2 tanki rezini hrustljavega kruha, rožmarin, sol

 

PRIPRAVA:

Limono operite. Naribajte nekaj limonine lupine, limono pa iztisnite. Avokado narežite na rezine in pokapajte z limoninim sokom. Naribano limonino lupino zmešajte s kislo smetano in zmes malo popoprajte.

 

POSTREŽBA:

Avokado naložite na krožnik ter po njem porazdelite nekaj kisle smetane in jedilno žlico kaviarja. Jed okrasite z nekaj kopra in nalomljenim hrustljavim kruhom.



ČIČERIKINE KROGLICE S TABULIJEM


SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

pločevinka čičerike (400 ml), velika rdeča čebula (narezana na majhne kocke), 2 stroka česna (stisnjena z nekaj soli), 3 jedilne žlice svežega, drobno nasekljanega peteršilja, ½ jedilne žlice koriandra (zmečkanega v terilnici) ½ jedilne žlice kumine (zdrobljene v terilnici), 2 jedilni žlici moke, sol, poper in sončnično olje za cvrtje

 

PRIPRAVA:

Čičeriko stresite v posodo, jo zmečkajte z vilicami in dobro premešajte s česnom, čebulo, koriandrom in kumino. Dodajte moko, sol poper in na koncu še peteršilj.

Zmes pustite nekaj časa počivati, nato pa iz nje oblikujte kroglice, ki jih 5–7 minut cvrite v vročem olju.

 

SESTAVINE IN PRIPRAVA ZA TABULI (TABOULEH):

100 g bulgurja (ki ga prej pol ure namakajte v vodi in nato odcedite), 100 g drobno nasekljanega peteršilja, 2 spomladanski mladi čebuli (drobno nasekljani), 50 g sveže mete (drobno nasekljane), 2 limoni (iztisnjeni), 2 paradižnika (ki ju olupite, jima odstranite sredico in ju narežete na majhne kose), sol, poper, 6 jedilnih žlic oljčnega olja

Vse sestavine dobro premešajte in jih pustite stati vsaj pol ure.

 

POSTREŽBA:

Kroglice iz čičerike previdno prerežite (ne do konca) in jih napolnite s tabulijem. Lahko jih položite na posteljico iz humusa in okrasite z arabskim nekvašenim kruhom.