Saturday, 20. April 2024
 
   
 

 

Iz Severnega morja v domačo ponev: ujeli smo prvovrstne ribe in jih posebej za vas pripravili z veliko ljubezni.

 

 

KLAPAVICE S ČRNIMI REZANCI


SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

500 g klapavic, 8 vejic svežega pehtrana, 8 vejic svežega timijana, 3 vejice svežega rožmarina, 4 stroki česna, šopek peteršilja, 250 ml suhega belega vina, nekaj koščkov čilija, 5 jedilnih žlic oljčnega olja, 500 g svežih črnih rezancev, morska sol in svež poper

 

PRIPRAVA:

Vsa zelišča operite in jih grobo nasekljajte. Česen olupite in ga drobno nasekljajte. Klapavice očistite, položite na cedilo in operite pod mrzlo tekočo vodo. Školjk, ki so poškodovane ali močno odprte in jih ne morete zapreti s pritiskom na obe polovici lupine, pred kuhanjem izločite. Izločite tudi školjke, ki se po kuhanju ne odprejo same od sebe. V velikem loncu segrejte tri žlice oljčnega olja in na njem na hitro popražite česen in zelišča (brez peteršilja). Vse skupaj zalijte z belim vinom in prevrite. Dodajte školjke in nasekljan peteršilj. Lonec pokrijte s pokrovom. Školjke kuhajte približno 5–8 minut. Da se bi se vse školjke enakomerno skuhale, lonec med kuhanjem večkrat močno pretresite. Rezance skuhajte al dente v slani vodi po navodilih na embalaži. Pripravljene školjke zmešajte z rezanci v veliki posodi in jih izboljšajte s preostankom oljčnega olja. Jed izdatno posolite in popoprajte.



CVETAČNA JUHA Z BUSUMSKIMI RAKOVICAMI


SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

450 g cvetače, olupljena čebula, 60 g masla, ¾ litra ribje osnove, sol, bel poper iz mlinčka, sveže nariban muškatni orešček, ščepec sladkorja, 200 g busumskih rakovic, 125 ml smetane, sok ene limone

 

PRIPRAVA:

Cvetačo razdelite na brstiče in jih nekaj dajte na stran. Te posebej skuhajte v slani vodi, toliko da ostanejo hrustljavi. Ko so kuhani jih prelijte z ledeno mrzlo vodo. Čebulo narežite na majhne kocke in popražite na 30 g masla, da postekleni. Dodajte preostalo cvetačo in jo na hitro popecite. Vse skupaj zalijte z ribjo osnovo in smetano ter pokrito kuhajte približno pol ure. Mešanico dobro zmeljite s paličnim mešalnikom ter začinite s soljo, poprom iz mlinčka, muškatnim oreščkom in ščepcem sladkorja. Juho nalijte v skodele in nanjo položite cvetačne brstiče. Zraven postrezite rakovice, ki ste jih pokapali z limoninim sokom.

 



POLENOVKA Z OCVRTIM KROMPIRČKOM


 

 

SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

4 ribji fileji (polenovka), 250 g moke, 250 ml piva, jajce, jedilna žlica sojine omake, čili v prahu, morska sol, olje za peko, morska sol in svež poper iz mlinčka

Krompirček: 500 g krompirja, olje za cvrtje, sol s peteršiljem (tri vejice peteršilja in 1,5 jedilne žlice soli)

 

PRIPRAVA KROMPIRČKA:

Krompir operite in olupite ter narežite na zelo tanke trakove. Nato ga osušite s kuhinjsko brisačo ter 3–4 minute cvrite v vročem olju. Krompirček previdno vzemite iz olja in ga posipajte s soljo s peteršiljem.

 

PRIPRAVA POLENOVKE:

Moko, pivo jajce, sojino omako, čili in nekaj soli zmešajte v gosto testo, ki naj pol ure počiva v hladilniku. Ribje fileje operite in osušite ter narežite na kocke, ki jih malo posolite in popoprajte. Fileje z vilicami povaljajte v testu in 3–4 minute cvrite v vročem olju.

 

PRIPRAVA SOLI S PETERŠILJEM:

Peteršilj potrgajte z vejice, drobno nasekljajte in zmešajte s soljo v možnarju. Jed postrezite z različnimi omakami (koktajl omako, kečapom in majonezo).