Wednesday, 24. April 2024
 
   
 

 

 

Na obisku pri Ljubici Čehovin - Suni, oblikovalki, ki je v svet oblikovanja prišla s področja arheologije in marketinga.

 

 

V desetletjih ustvarjanja je vizualno zapisala in reinterpretirala že marsikateri spomin mesta. Suna, ki je iz rodnega Beograda v Ljubljano prišla pred 18 leti, je svoj opis Ljubljane, kjer se sedaj počuti doma, odtisnila že v marsikatero delo.

 


 

 

 

 

Besedilo: Neža Mrevlje Fotografije: Miran Kambič




Sunino domovanje se neprestano spreminja, in tako se v njem pogosto menjavajo bivanjske scenografije. Edina stalnica je likovno delo slikarke Milene Jeftić Ničeve Kostić.




Knjige so zakladnica delovnih idej in življenjskih misli.




Oblikovalka poleg mnogih kosov družinskega pohištva hrani tudi družinske fotografije. Te so spravljene v komodi.




S tem kovčkom se je Tito odpravljal na potovanja z ladjo Galeb. Suna z njim odide na ustvarjalno pot.



Sunino stanovanje je preplet delovnega in bivanjskega prostora, v katerem je zbran in razpostrt ves njen svet.


Suna je oblikovalka raziskovalnega, ustvarjalnega in prodornega duha. Projekti, v katerih tematizira mesta in njihove spomine, nastajajo v njenem domu, v katerem je zbran in razpostrt ves njen svet. V predmetih, knjigah in spominih pa so vpisani njena družina, njeno življenje, ideje, emocije in spomini. Suna pravi, da je njeno domovanje hiša v hiši, dom v domu, v katerem so nakopičeni predmeti vseh njenih življenj. Njeno stanovanje je preplet delovnega in bivanjskega prostora, v katerem nastanejo in se razvijejo vsi njeni projekti. V življenju se je že večkrat selila, iz Beograda v Ljubljano, v Ljubljani pa iz stanovanja v stanovanje, ter pri tem s seboj nosila vse zbrane predmete in jim dodajala nove. V sedanjem stanovanju Suna s hčerko Leo živi že od konca 90. let, v njem pa hrani več sto predmetov. Ti so zanjo večslojni, predstavljajo prerez časa in odtise življenskih ter osebnih zgodb




Ptiča avtorja Arneta Vehovarja sta prva predmeta, ki ju je oblikovalka ob prihodu v Ljubljano kupila za svoj dom.

Sunino sedanje domovanje je šlo že čez več obdobij in s tem več stanovanjskih scenografij. A središče njenega delovnega in bivalnega sveta je vedno predstavljala glasba, pa tudi knjige. Teh v stanovanju ne manjka, med njimi se najde tudi knjiga receptov “Veliki narodni kuhar” iz leta 1927, ki jo je Sunina babica dobila za poročno darilo. Na stenah visijo likovna dela, ki jih je oblikovalka kupila ali dobila. Nepogrešljiv del domovanja je tudi naslonjač oblikovalkinega očeta, ki ga je mojstrsko obdelalo že več tapetarjev. Do pred kraktim pa je Sunin svet krasila tudi 120 let stara perzijska preproga, ki je bila znak vseh njenih življenj.Takih elementov pa je v stanovanju več in zato se Sunina hčerka Lea rada pošali, da je njuno stanovanje kot boljšji sejem. In res, v njem je zapisanih toliko zgodb in ljudi, popotovanje med njimi pa je neskončno in polno. Suna, ki obožuje nakit, običaje, enciklopedije, zgodbe, spomine in mesta, v svojem domovanju lastnih del sicer ne hrani, zato pa vanj senzibilno vpleta vso svojo intimno preteklost in sedanjost.